perjantai 3. huhtikuuta 2015

Hyvän salaatin ainekset

Taisin jossakin toisessakin postauksessa todeta salaattireseptien jakamisen tuntuvan hieman hassulta, sillä kyse on kuitenkin lopulta lähinnä ainesten pilkkomisesta ja laittamisesta kulhoon. Toisaalta, mikäpä sen helpompi ja yksinkertaisempi tapa koostaa hyvä, ravitseva ja tyydyttävä ateria?

Saan usein kuulla työpaikalla tai muualla lounasrasiani avatessani kasvisten suuresta määrästä ja/tai siitä kuinka ihanalta värien kirjo näyttää. Hyvä salaatti on minun mielestäni suuri volyymiltaan, ruokaisa, energisoiva ja raikas. Tässä yksinkertaiset ohjeet hyvän salaatin koostamiseen.







Pohja

Kokeile ehdottomasti muutakin kuin sitä iänikuista, hailakkaa jäävuorisalaattia. Valitse salaattiin maukkaita, tummanvihreitä lehtivihanneksia, yrttejä, versoja, ituja ja kaaleja. Käytä lehtivihanneksia runsaasti, niitä jaksaa kyllä syödä ja ravintoarvot ovat huikeita! Omia suosikkejani ovat:

- lehtikaali
- tammenlehtisalaatti
- pinaatti
- rucola
- versosekoitus
- sinimailasen idut / alfafa
- vuonankaali
- tuore minttu ja korianteri
- friseesalaatti








Vihannekset

Jokaista maailman kasvista ei tarvitse samaan salaattiin tunkea, mutta valitse ainakin kahta lehtivihreän lisäksi. Mieti jo valmiiksi salaatin makumaailmaa ja valitse siihen sopivat kasvikset. Meksikolaiseen salaattiin istuvat paprika ja punasipuli, sushisalaattiin porkkana ja kurkku, italialaiseen tomaatti ja oliivit jne. Vihanneksia raastamalla saa myös kivaa mehevyyttä salaattiin, kokeile esim. kesäkurpitsaa.








Ruokaisuus

Jotta salaatti olisi oikeasti tyydyttävä ja pitäisi nälkää, siihen kannattaa lisätä proteiinin ja hyvän rasvan lähteitä sekä hitaita hiilihydraatteja. Hyviä yhdistelmiä omassa salaattikulhossa ovat olleet mm:

- keitetty kvinoa ja avokado
- pavut ja oliiviöljy
- hummus ja hampunsiemenet
- tofu ja kurpitsansiemenet
- höyrytetty bataatti ja tahini
- hirssi ja saksanpähkinät
- kikherneet ja kuivatut taatelit
- paistettu tempeh ja maapähkinät








Maukkaat lisukkeet

Wow-efektin takaat lisäämällä pienen määrän jotakin maukasta lisäkettä tai kastiketta. Suolaisen, makean ja happaman rohkea yhdistäminen ei yleensä petä. Hyviä vaihtoehtoja:

- oliivit
- aurinkokuivattu tomaatti
- kuivatut hedelmät ja marjat
- (punajuuri)hapankaali
- marinoitu punasipuli
- marinoidut sienet
- kaprikset
- ravintohiiva
- viinietikka
- sitruuna tai limemehu
- seesamöljy
- soijakastike
- (kasvi)jogurttikastike
- salsakastike
- merilevä
- vinaigrette
- granaattiomenan siemenet
- viinirypäleet
- vihreä omena
- tuoreet mansikat
- yrtit







Herkullisia lounashetkiä!

1 kommentti:

  1. Onpas tosiaan hillittömän herkullisen näköisiä salaatteja!
    Liian usein tulee tehtyä aina samalla kaavalla, joten vinkit tulevat tarpeeseen (:
    Kiitos muutenkin blogistasi, se tuntuu olevan täynnä toinen toistaan suussasulavampia ohjeita joita pitää päästä pian testaamaan.

    Mukavaa loppusyksyä! (:
    - Milja
    http://myyt-ti.blogspot.fi/

    VastaaPoista